Persoonlijk | Ben ik minder met mijn MBO diploma?

by - 07:00


Het is alweer een jaar geleden dat ik begon aan mijn examen jaar en hard aan het bikkelen was om mijn examens te halen. Ik ben er nog steeds heel blij mee dat ik ben afgestudeerd en mijn diploma behaald heb alleen lijkt de lat voor vele toch hoger te liggen en lijkt het soms of ik 'minder' ben dan een ander.

Ik was een van de weinigen uit mijn klas die niet ging doorstuderen na dat ik mijn mbo had afgerond, waarom? Ik wist gewoon niet wat ik dan moest studeren, ik had niks wat mij echt leuk leek. Ik had niet hetzelfde gevoel bij een hbo opleiding als dat ik had toen ik mijn mbo opleiding wilde gaan doen. Ik wist namelijk al zeker 6 jaar dat ik de Cosmo Academy wilde gaan doen en daar was ik ook heel zeker van, ik had mij namelijk ook alleen maar voor die opleiding aangemeld. Alleen dat gevoel wil ik nu dus ook bij een hbo opleiding hebben, ik wilde niet half werk verrichten en een opleiding beginnen die ik misschien niet eens af zou ronden omdat ik mij er niet goed genoeg in verdiept had. Dus ik besloot om te gaan werken.

Vriendinnen van me zijn wel door gaan studeren en natuurlijk ben ik trots op ze dat ze dat doen, en zij zijn ook zeker niet de personen die neerbuigend op mij neerkijken. Maar ik krijg de laatste tijd vaak opmerkingen waarom ik ben gaan werken, en niet gewoon door ben gaan studeren voor een betere baan?

Excuse me!? ik ben heel trots en blij dat ik met mijn vmbo kader diploma een mbo 4 opleiding afgerond heb. Daarnaast ben ik niet zo achterlijk om geld uit te geven aan een hbo studie waarvan ik de boeken liever gebruik om mijn kont mee af te vegen. Ik kan tenminste voor mijn eigen geld zorgen, ik heb een leuke baan met leuke collega's en ik doe iets waar ik plezier in heb. Ik hoef niet meer geld te verdienen of een studie te doen gewoon voor mijn status. Ik doe liever iets waar ik mij fijn bij voel en mijn passie en plezier in kwijt kan. En als je wel een HBO studie doet dan mag je daar ook zeker trots op zijn en je niet aangevallen voelen door dit bericht. Want door studeren is niet niks! Alleen het feit dat bepaalde mensen vinden dat het moet zit mij dwars.

De laatste tijd is mij dit vaak gevraagd en word ik soms ook met het hbo studie gedoe geconfronteerd. Maar hey ik ben nog maar 20, ik heb nog een heel leven voor mij en kan nog gaan studeren wanneer ik wil! Momenteel ben ik heel blij met mijn baantje en voel ik mij daar ook heel erg op mijn plek. En omdat bepaalde mensen vinden dat ik dit niet mijn hele leven kan doen en toch echt een hogere baan zou moeten hebben. Nee bedankt.

Hoe denk jij hierover?
Liefs, Lieke   

You May Also Like

12 reacties

 1. Ik snap wel dat dit heel frustrerend kan zijn! Ik ben nu 22 en heb HBO gelukkig al achter de rug, maar ik heb ook alleen een opleiding gedaan die ik echt leuk vond. Ik had geen plan B en ik zou nu nog steeds niet weten welke opleiding ik dan had willen doen... Ook mij wordt gevraagd waarom ik niet naar de Uni ga (wat best grappig is, aangezien ik daar met mijn VWO diploma rechtstreeks heen kon), maar ik vind mijn HBO wel prima en ik zou niet weten wat ik nog zou willen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik begrijp het hoor. Je moet ook niet gaan studeren om het studeren, dat is gewoon zonde. Vind het goed dat je doet wat je leuk vind en je hart volgt. Wel vind ik de volgende opmerking: ''Daarnaast ben ik niet zo achterlijk om geld uit te geven aan een hbo studie waarvan ik de boeken liever gebruik om mijn kont mee af te vegen.'' een beetje gek. Ik vond mijn HBO opleiding niet leuk, maar ik heb hem wel afgemaakt en ben blij met mijn diploma en ik voel mezelf nu niet bepaald achterlijk dat ik er wél heel veel geld aan heb besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De opmerking is mijn mening en een uiting naar de mensen die vinden dat je echt een hbo opleiding moet gaan volgen. Ik heb er het geld voor maar ben niet stom om het uit te geven aan iets waar ik niet zeker van ben.

   Verwijderen
 3. Ik denk er precies hetzelfde over. Wat is het nou weer voor een gekte dat je perse door moet? Je kunt al aan genoeg banen komen en daarnaast is het toch veel fijner om je zaken op orde te krijgen en bijvoorbeeld te sparen voor een eigen huisje dan tot je dertigste naar school te moeten gaan.. De keuze is aan jezelf. Daarnaast, wat hebben HBO'ers nou perse heel veel meer te bieden? Natuurlijk snap ik dat het beter klinkt, maar zo mega veel breder zijn die opleidingen niet.. Jammer dat alles tegenwoordig beter dan goed moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel dit trouwens helemaal niet negatief naar mensen die wel diverse masters en een hbo diploma hebben. Het is alleen dat je als mbo geslaagde vaak dezelfde taken en beroepen aankunt, helemaal als je bijvoorbeeld nog een beroepsgerichte cursus volgt. Vaak is het nu studeren om het studeren en dat is erg zonde van je tijd en geld. Ontwikkelen is super goed, maar dat kan ook op verschillende manieren.

   Verwijderen
  2. Mooi verwoord! Ik kan me hier helemaal bij aan sluiten.

   Verwijderen
 4. Zo herkenbaar! Ik heb niet eens een mbo diploma, alleen een vmbo. Puur omdat school niet werkte voor mij door persoonlijke dingen. Ik ga misschien volgend jaar alsnog naar school weer toe alhoewel werken ook echt goed bevalt. Ik vind niet dat je kan oordelen op iemand z'n diploma's. Het gaat erom wat jij leuk vind en waar jij je goed bij voelt. En je bent dan ook zeker geen verantwoordelijkheid verschuldigd tegen die mensen. Jouwn keuze, jouwn leven. Goed artikel! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs met alleen een VMBO diploma kun je nog veel bereiken en de dingen doen waar je goed in bent. Soms is passie en hard werk meer dan het hebben van een belangrijk papiertje!

   Verwijderen
 5. Ik heb ook alleen een MBO 4 opleiding afgerond; en daarna nog een 2e MBO opleiding in een hele andere branche; ik denk soms wel is dat ik had moeten doorstuderen maar ik vind werken ook wel fijn. STRUGGLES.

  Liefs,
  Rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Laat ik het even opnieuw proberen (het reageren ging niet helemaal lekker.)
  Ik vind dat mensen met een mbo-diploma niet minder zijn. Ik heb zelf altijd gezegd dat ik zou doorleren en ik kwam ook een studie tegen op het hbo wat mij trok. Ik heb zelf een afgeronde mbo-opleiding directie secretaresse, daar ben ik net zo trots op als mijn propedeuse. Ik heb het toch maar gewoon geflikt.

  BeantwoordenVerwijderen