Persoonlijk | Terugblik op mijn studie aan de Cosmo Academy

by - 07:00


Gisteren was het dan zover.. mijn diploma uitreiking. Na 4 jaar studeerde ik eindelijk af het Koning Willem 1 college in Den Bosch waar ik de studie leisure & hospitality executive volgde aan de Cosmo academy, een MBO4 opleiding. Vandaag neem ik jullie mee naar een terugblik van de afgelopen 4 jaar.


Het begon allemaal toen ik als 6 jarig meisje op vakantie ging en daar het entertainment team zag, jaren later nog steeds op hetzelfde vakantie park interesseerde mij dit steeds meer. Ik wil ook graag een entertainer worden, sporten met gasten, leuke activiteiten doen en shows dansen op het podium. Dus mijn keuze na de middelbare school was al snel gemaakt.

Mijn auditie dag kan ik mij nog heel goed herinneren. Ik kwam als onzeker meisje een zaal ingelopen met zo'n 80 andere die ook auditie kwamen doen. We begonnen met het maken van een instap test, rekenen, talen en een klein beetje economie. Daarna gingen we aan de slag, we begonnen met het leren van een aantal dansjes en daarna moesten we onszelf presenteren. Hoe zenuwachtig en onzeker ik ook was, ik gaf alles wat ik kon want ik moest en zou naar de Cosmo Academy gaan. Een aantal weken later werd ik gebeld of ik nogmaals op auditie wilde komen, de groep was zo groot dat ze te weinig hadden gezien van mij en ik dus nog een keer langs mocht komen. Dit keer begonnen we met onszelf presenteren en daarna leerde we een dans aan. Daarna mocht ik gelijk mee komen voor een gesprek, en ja hoor ik was meteen aangenomen!

In totaal werden er 60 leerlingen aangenomen. Mijn eerste dag begon al ik mei, we hadden toen en kickoff op vakantiepark Droomgaard waar we in teams verdeeld werden en verschillende sporten en spellen deden. Na deze dag had ik vakantie en ik had steeds meer zin om te beginnen aan de opleiding.

Elk leerjaar bestond uit 4 lesdagen en een stay or go dag. Tijdens de stay or go dagen ga je wat doen dat past in de branche, zo kregen we ooit een uitleg over de beleving van de Efteling en zijn we daarna het park in gegaan, kregen we een schmink en goochel cursus, hadden we een zware aerobics les en hadden we een wie is de Sjaak in de stad. Ook heb ik tijdens mijn studie veel gewerkt op verschillende evenementen. Even kort gezegd mijn opleiding studeer je om te werken als entertainer, te werken in de evenementen of in de vrije tijds branche met een eventuele leidinggevende functie. Per studie jaar doe je twee keer een Go4Experience hier behaal je studiepunten mee en doe je ook nog eens ervaring op. Zo heb ik een keer zwarte pier gespeeld in het Jeroen Bosch ziekenhuis, was ik barvrouw bij The Flying Dutch en was ik James Bond girl bij de première van de film Spectre.

Buiten deze leuke dingen hadden wij natuurlijk ook gewoon les. We hadden talen zoals Nederlands, Duits, Engels en Spaans. Prakijkvakken zoals Frontoffice, Evenement organisatie, Showdans, Presenteren, Sport & Spel en Entertainment. En nog vakken gericht op marketing zoals, Bedrijfeconomie, Rekenen en Marketing. En omdat wij afstuderen als Leidinggevenden hadden we vakken zoals Leiddinggeven, Werkoverleg, Functioneringsgesprekken en Personeelsmanagement.

Bij elk leerjaar hoort een stage van -/+ 5 maanden. Je eerste jaar loop je stage als Allround entertainer op een vakantiepark in Nederland of België. Ik werd geplaatst op Camping Julianahoeve in Renesse. Ik werd hier geplaatst met een klasgenoot waar ik weinig/geen contact mee had, al vond ik dit niet heel erg. Ik had een team van ongeveer 10 die bestond uit een teamleider (hier Jel je moment of fame), een assistent teamleider, een showtrainer, een teenager entertainer en verder uit allround entertainers. Je begint de ochtend in de kidsclub, doet een dansje en gaat daarna knutselen, tijdens de kidsclub vind er ook nog een sportactiviteit plaats. S' middags is er ook weer een kidsclub, hierbij ga je meestal een spel, speurtocht of ander leuk activiteit doen, ook in de middag is er tijdens de kidsclub een sportactiviteit. S' avonds heb je een kindertheater waarbij je een mini toneelstukje doet en daarna een minidisco en spelletje. Dan is het tijd om jezelf klaar te maken voor een eventuele show, bingo of spelshow. Mijn stage op Camping Julianahoeve was heel leuk maar vooral ook leerzaam, ik ben hier wat losser geworden en opener. Ook leerde ik hier vloeiend Duits te spreken en vond ik het niet meer eng om te presenteren op het podium.

Mijn tweede leerjaar liep ik stage als Showtrainer op Ardennen Camping Bertix in Bertrix België. Ja mijn droom was eigenlijk om dit jaar naar Spanje te gaan om daar een seizoen te gaan entertainen, maar hoe veranderlijk ik ook ben ging ik voor een functie als Showtrainer. Mijn dag bestond vooral uit het in elkaar flansen van de shows. S' ochtends begon ik met het maken van het decor, dit duurde de ene keer wat langer als de andere keer. Hierna hielp ik altijd nog eventjes mee in de kidsclub. S' middags draaide ik gewoon het programma mee of had ik aerobics, ik had namelijk ook nog mijn eigen fitness programma. S' avonds had je een kindertheater en minidisco en ook daarna maakte je jezelf klaar voor een eventuele bingo, show of spelshow. In de pauzes of trainingsdagen verdeelde ik de rollen en leerde ik de dansen aan van de shows. Ik zorgde dat iedereen zijn/haar tekst kende, de dansjes kende en wist wat hij.zij moest doen. Ik heb deze echt heel veel geleerd, ik was lekker mijzelf want ik had een heel leuk team, ik kon mijn ding doen en ik heb heel veel nieuwe mensen leren kennen.

Mijn laatste stage deed ik bij de Heische Hoeve in Loosbroek. Bij dit bedrijf zat ik vooral achter de receptie, ik deed boekingen voor uitjes, vergaderingen of bruiloften. Als er een boeking was zorgde ik dat iedereen goed geïnformeerd was en dat de zalen klaar waren. Naast receptie werk deed ik ook nog de activiteiten begeleiding, als er een uitje gepland stond zorgde ik dat alles klaar was en dat de dag goed verliep.

En nu ben ik dan afgestudeerd en ga ik aan het werk, ik heb niet meer de motivatie om door te studeren omdat ik geen studie heb die mij aanspreekt. Ik ga nog steeds danslessen geven en daarnaast ga ik werken voor Doe Nederland, waar ik ook weer activiteitenbegeleiding ga doen. Ik vind het heerlijk om voor groepen te kletsen en hun dagje weg perfect te maken. Ik ga doen wat ik leuk vind en daar draait het om.

Liefs, Lieke

Volg mij op: Bloglovin'  |  Instagram  |  Facebook  |   

You May Also Like

2 reacties

  1. In een entertainment team werken lijkt mij ook zo leuk! Ik wilde eerst ook een Leisure Management opleiding volgen op het HBO, maar ging toch voor Media, Informatie en Communicatie omdat ik veel negatieve verhalen hoorde. Maar zo te horen is het nog best leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat super leuk zeg! Ziet er uit als een hele leuke en leerzame opleiding. Leuke foto's ook! Nog gefeliciteerd. Liefs,

    BeantwoordenVerwijderen