Fashion | Carnavals special - Wé hedde gij nou oan?

by - 07:00


Als je een Brabander bent kun je de titel misschien nog wel ontcijferen. Voor de niet Brabanders; Omdat het bijna Carnaval is (voor mij al morgen avond) leek het mij wel leuk om mijn Carnavals outfit aan jullie te laten zien. Want hier in Oeteldonk ga je officieel niet verkleed.

Nee wij dragen met Carnaval een kiel! Een boerenkiel, of net zoals ik een jasje. Deze zit dan vol met emblemen! Emblemen van het jaar, emblemen met leuke teksten, stras emblemen en leuke versiersels. Dit jasje hangt al weken voor mijn neus en bijna is het zo ver.

Ik ben een ras echte Oeteldonker en ging dus ook al vanaf dat ik geboren ben (december en Carnaval is februari/maart) mee in de draagzak. Sinds 2014 vier ik Carnaval met vriendinnen en sinds 2 jaar heb ik nu dan eindelijk mijn eigen Carnavals jasje. Ik kocht deze helemaal kaal, gewoon een zwart jasje met gouden details. Het eerste jaar is het jasje altijd een dure uitgaven, omdat je hem natuurlijk leuk versiert wil hebben. Ik kocht als eerst de schouder epauletten samen met het erekoord, dit omdat ik dan echt het gevoel heb dat ik een jasje draag. Het stras embleem wilde ik al zo lang ik een jasje wilde op mijn rug hebben, met veel moeite is deze erop gestreken maar hij ziet er leuk uit. En daarbij kocht ik nog twee jaar emblemen, die van 1996 mijn geboortejaar en natuurlijk van (toen) het jaar zelf, 2016.Knillis is de oprichter van Oeteldonk, en elk jaar word zijn standbeeld onthult op de markt in Den Bosch. Het embleem van Knillis kreeg ik van mijn vader. Daaronder het embleem van de "oeteldonkse eterij", de Eterij is een restaurant in Den Bosch. Bijna elk restaurant of café heeft ook een eigen embleem met Carnaval en de weken voorafgaand krijgen gasten deze mee.

Vorig jaar hing ik veel rond in de Carnavals winkel de weken voor Carnaval, ik zag dit leuke boogschutter embleem en ja. Kom op.. hoe leuk is die? Ik kon hem niet laten hangen. Mijn oma overleed vorig jaar Kerst en het nummer 'ooit' werd gedraaid op de crematie, dit omdat mijn oma ook een echte Oeteldonker is. Voor oma heb ik samen met mijn vader dit embleem gekocht en op ons jasje gezet.


Dit jaar heb ik nog een aantal toevoegingen gedaan aan mijn jasje, natuurlijk het jaarembleem van 2017. Elk jaar is er een thema en daar word het embleem dan op aangepast. Het Oeteldonkse vlag embleem verplaatste ik dit jaar vanaf mijn arm naar de voorkant. Ook kocht ik deze leuke broche, mijn andere was vorig jaar na de eerste dag al gesneuveld vandaar dat we hem nu goed vast hebben gemaakt.


Van mijn moeder kreeg ik het Oeteldonks meske embleem en het Oeteldonkse klavertje vier. Als laatste kocht ik zelf nog samen met een vriendin waar ik altijd Carnaval mee vier het "liever te dik in de kist dan weer een feestje gemist" embleem. Verder is mijn jasje versiert met strikjes op de zakken van het jasje en roosjes bij de uiteinden van de mouwen.Wat draag jij met Carnaval?
Liefs, Lieke

You May Also Like

7 reacties

 1. Wat leuk die traditie seg. Alles heeft een mooi verhaal. Zelf doe ik niets met carnaval. Misschien als mijn zoontje groter is

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt je jasje erg leuk versierd! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha wat leuk om te zien! Wij vieren hier in Alkmaar helaas geen Carnaval. Jij in ieder geval veel plezier de komende dagen! xo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha wat grappig! In de omgeving van Leiden doen we daar helemaal niet zoveel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hihi had het er vandaag over op het werk! Ik ga als Griekse godin haha :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk zeg! Leuk versierd! Ik doe helemaal niets aan carnaval! Ik heb het zelfde ''probleem'' als Nienke, hier (waar ik woon) wordt daar niet zo veel aan gedaan helaas.

  BeantwoordenVerwijderen